Egenvård vid hallux valgus

Skribent Ulf Öhlin - medicinsk informatör, Daniel Öhlin - leg. sjukgymnast
Granskare Kent Olofsson - läkare, specialist i ortopedi och företagshälsovård
Uppdaterat 2016-09-17
Dela
Gilla

Egenvård vid hallux valgus

Egenvård vid hallux valgus är vad du kan göra själv för att minska smärta och besvär.


Skoval

Om du börjar känna besvär så bör du se över skovalet.
Undvik skor som är trånga för framfot och tår.
Undvik skor med högre klack då en högre klack leder till större belastning på framfot och stortåns grundled.
Skor med rundad sula leder till mindre rörelse i stortåns grundled vilket kan vara bra för dem där grundleden är så irriterad att just rörelse av tån bör undvikas.

Pelott

En så kallad “pelott” kan köpas och läggas under främre valvet för att ge stöd för detta (placeras strax bakom framfotens trampdyna). Detta kan avlasta stortåleden och minska besvären. Har detta god effekt är det en indikation på att ett individuellt tillverkat ortopediskt inlägg med stöd för det främre valvet kan ha god effekt.

Hallux valgus ortos

En ortos kan användas för att räta upp stortån till ett mer normaliserat läge. Detta kan lindra en irriterad led. Det finns olika varianter av dessa stortåortoser, en del används i vila och en del kan användas i skor.

Köp utvalda ortoser och skydd för hallux valgus

Vila eller minska på provocerande belastning

Om du har fått mer akut uppkommen värk eller smärta kring stortån och stortåns grundled bör du undvika eller minska den belastning som provocerar smärtan eller värken.

Aktiv vila – alternativ belastning

Om du börjar känna besvär av din hallux valgus under önskad belastning eller träning så rekommenderas du att försöka hitta andra former av träning. Sträva efter att vara fortsatt aktiv. Förslag på alternativ aktivet är exempelvis cykling, simmning, rullskridskor, skridskoåkning, längdskidåkning, rodd, gymträning, crosstraining etc. Kanske kan det räcka med denna alternativa träningsform under en begränsad period till dess stortåleden återhämtar sig och tål ökad eller önskad belastning igen. Går besvären inte över kan andra åtgärder provas. Läs mer under behandling av hallux valgus


Läs om behandling av hallux valgus