Skoinlägg och ortoser

Skribent Ulf Öhlin - medicinsk informatör, Daniel Öhlin - leg. sjukgymnast
Granskare Kent Olofsson - läkare, specialist i ortopedi och företagshälsovård
Uppdaterat 2016-09-17
Dela
Gilla

Skoinlägg och ortoser vid hallux valgus

Individuellt tillverkade ortopediska skoinlägg (hålfotsinlägg) med inbyggd pelott rekommenderas för att ge stöd för det främre valvet och avlasta stortåleden. Ett dynamiskt skoinlägg korrigerar fotfelställningen och stödjer utan att motverka fotens naturliga funktion.

Statiskt (stumt) eller dynamiskt (sviktande) skoinlägg?

Det finns framför allt två huvudtyper av skoinlägg. Statiska, mer stumma respektive dynamiska och mer rörliga. De olika typerna kan rekommenderas beroende på de förutsättningar som patienten presenterar. Ett statiskt inlägg som ger ett mer stumt och fixerat stöd kan vara nödvändigt under en period efter exempelvis en fotoperation då en viss rörelse i foten vill undvikas. Ett dynamiskt skoinlägg anpassas för att ge önskat stöd och korrigering men är rörligt för att tillåta foten att röra sig naturligt och vara så aktiv som möjligt. På senare tid har en mängd olika dynamiska sulor presenterat sig på marknaden. Både så kallade prefabricerade (förtillverkade med olika givna mått) samt varianter avsedda för individuell avgjutning och anpassning.

Olika typer av avgjutning eller avläsning av foten

Det finns olika sätt att läsa av foten för att därefter tillverka fotbädden. Gipsavgjutning i liggandes, avgjutning i ståendes eller sittandes samt olika typer av skanning av foten förekommer. Skanning av foten kan göras dels i avlastat läge eller stillaståendes eller under rörelse. Fotsulans belastningsbild kan även studeras i ett så kallat podoskåp. Tår, fot, vrister, knän, höft och bål bör även studeras under olika typer av aktiva rörelser för att ta hänsyn till hela belastningsbilden.

Olika sätt att tillverka ortopediska skoinlägg

En fotbädd kan tillverkas på olika sätt. Dels efter en gipsavgjutningsform, dels maskinproduceras på annan ort efter exempelvis en skanning eller efter fotavtryck i porös massa men kan även tillverkas efter direkt avgjutning eller formning på foten. Oavsett hur skoinlägget produceras kan det efterbearbetas på kliniken för att ge önskat stöd och korrigering. Idag finns det moderna tillverkningssätt där patienten kan få med sig hem ett individuellt ortopediskt skoinlägg direkt efter första besöket.

Fotens konstruktion och funktion

Foten är i sin uppbyggnad både stabil och rörlig för att på ett mjukt och effektivt sätt kunna ta upp de mycket stora krafter som belastar den. Rekommendationen är därför att använda material och anpassa dessa så att skoinläggen blir tillräckligt styva och dynamiska för att kunna korrigera och stödja utan att samtidigt motverka fotens naturliga aktivitet och funktion.

Ortopediska skoinlägg kan ha god effekt vid olika typer av besvär

Hälsporre – plantarfasciit
Hälkudde artrofi – Irritation av hälben – smärta under hälen
Hallux valgus
Metatarsalgi – smärta under framfoten
Överpronation med smärtproblematik
Höga fotvalv med smärtproblematik
Löparknä – smärta på utsidan knäleden
Hopparknä – smärta i knäskålssena och dess fäste på framsidan knät
Medialt tibiasyndrym – benhinnebesvär
Ökad q-vinkel i knä – kobenthet med relaterad smärtproblematik
Liktorn och besvärande förhårdnader under foten

Här får du hjälp med tillverkning av skoinlägg